Volgende week is het de week van de circulaire economie. Circulaire fashion is een belangrijke richting om een duurzamer mode systeem te ontwikkelen.

In het circulaire concept staat het hergebruik van grondstoffen en producten centraal en wordt afval en negatieve impact op milieu zo veel mogelijk voorkomen. Wauw, dat is best een uitdagende opdracht voor de mode-industrie die vaak producten van een slechte kwaliteit op de markt brengt.

Het huidige  modesysteem is gebaseerd op volumes, standaardproducten die met een enorme snelheid worden geproduceerd. Dit alles om de laagste prijs te bereiken. Het mag duidelijk zijn dat de kwaliteit van de materialen, de kwaliteit van het maakproces maar ook het gebruik door de consument hier onder te lijden heeft. Omdat er geen focus ligt op de kwaliteit is er geen of veel te weinig aandacht voor de milieu impact van de grondstoffen, de impact op de mensen die werken in de industrie en het onderhoud van kleding.

Om dit systeem draaiende te houden moeten er zoveel mogelijk producten aan zoveel mogelijk mensen verkocht worden. Ook het gebruik van kleding moet zo kort mogelijk zijn anders wordt er te weinig verkocht.

Het meest cynische gevolg van dit systeem is de overproductie. We hebben veel te veel goederen in de markt die we alleen wegkrijgen door sterk af te prijzen of op een afvalberg achter te laten. Producten die gemaakt zijn door vele mensen zoals diegene die op het land de katoen hebben geteeld, de materialen hebben geverfd, het kledingstuk hebben genaaid en verkocht. Maar wat we ook maken het ‘verdwijnt’ niet. ‘Weg’ is nooit weg.

Wat een verspilling van landgebruik, materialen, energie en geld!

De transitie van kwaliteit naar kwantiteit en daardoor een lage kwaliteit heeft ons een systeem opgeleverd dat een enorme negatieve impact op de aarde en de mensen heeft.

Dus hoe zou het zijn als we onze focus weer verschuiven naar kwaliteit?

Focus op een kledingstuk gemaakt van materialen die lang meegaan, mooi blijven in look, vorm en kleur. Een kledingstuk dat ontworpen is voor de langere termijn en goed geproduceerd is door vakmensen. Maar ook gemaakt van materialen met respect voor mens en milieu.

Welke rol speelt kwaliteit in het circulaire concept?

Circulaire fashion betekent dat we zo lang mogelijk met onze kleding doen, repareren, daarna ruilen of verkopen als vintage en als het echt niet meer gaat terugbrengen naar de winkel om te laten recyclen.

Een kledingstuk met een lage kwaliteit draag je maar een paar keer. Repareren loont nauwelijks. Je kunt je kledingstuk ruilen of aanbieden voor verkoop, maar ja ook hier is de kans niet groot dat dat lukt want zeer waarschijnlijk is het kledingstuk niet meer aantrekkelijk. Recyclen lijkt de enige optie als dat al mogelijk is en economisch haalbaar. Als we kleding recyclen gaat de kwaliteit altijd achteruit, dus als je begint met een slechte kwaliteit dan is het snel afgelopen.

Een andere richting is kleding huren of leasen zodat we toch onze kledingkast ‘up to date’ houden zonder bergen met kleding te verzamelen. We krijgen toegang tot kwalitatief hoogwaardige kleding die betaalbaar blijft. We gaan van ‘bezit’ naar ‘gebruik’. Voor de mode-industrie een geheel nieuwe manier van denken, werken en organiseren. Ook hier gaat het businessmodel alleen werken als de kwaliteit goed is.

Als we inzetten op circulaire fashion is een goede kwaliteit van kleding een vereiste, anders gaat het niet werken. Dat vergt ontwerpen vanuit een ander perspectief, herwaardering van de kledingproductie en keuzes van grondstoffen en materialen gebaseerd op duurzamere principes zoals bijvoorbeeld regeneratieve landbouw en vervangen van giftige stoffen.

Als we weer focus hebben op kwaliteit en minder op volume en prijs komt er ruimte om te werken aan een schoner, eerlijker en innovatief mode systeem.

Ik vind het persoonlijk en duurzaam toekomstperspectief als de focus in de mode-industrie gaat verschuiven naar kwaliteit.