Duurzame Mode 025

Als zakelijk programmaleider ben ik werkzaam voor Duurzame Mode 025. Duurzame Mode 025 onderzoekt de mogelijkheden en knelpunten van het mode ecosysteem in de regio Arnhem/Nijmegen en omgeving door middel van een praktijkonderzoek. Samen met de modelabels Elsien Gringhuis (Arnhem), Fraenck (Arnhem), Fundies (Arnhem), Hempje (Arnhem), Roumans (Nijmegen) en Schrav (Nijmegen) worden de mogelijkheden tot lokaal en circulair ondernemen onderzocht.

Een ander geluid

Vanuit een intrinsieke motivatie en passie voor het vak benaderen deze modelabels duurzaamheid vanuit verschillende perspectieven. Het bevorderen van inclusiviteit, upcyclen van materialen tot hoogwaardige nieuwe ontwerpen in combinatie met sociaal ondernemerschap, productie on demand, de grondstof hennep voor kleding onder de aandacht brengen, een streetwearlabel gemaakt van restpartijen, het volgen van een eigen ritme, allemaal onderdelen van een ander geluid.

De huidige mode-industrie is heel dominant en gebaseerd op groot, groter, grootst door steeds maar weer te groeien. Maar er is ook een ander geluid……zoals van de kleinschalige en lokale modelabels uit Arnhem en Nijmegen. Deze modelabels verdienen het om gehoord te worden zodat we van hen kunnen leren welke mogelijkheden we kunnen onderzoeken om bij te kunnen dragen aan de gewenst transitie naar een schoon en eerlijk modesysteem.

The Linen Project/ Shared Stewardship

The Linen Project is een langdurig learning by doing project in en om Arnhem rond het verbouwen en verwerken van vlas. The Linen Project bouwt een netwerk van ontwerpers, boeren, natuurbeheerders, studenten en belangstellenden om deze kennis te herontdekken en hiermee de keten van verbouwen tot aan verwerking te herstellen om bij te dragen aan sociale-, economische- en ecologische duurzaamheid. The Linen Project is een initiatief van Crafts Council NL en ArtEZ MA Practice Held in Common.

Een andere werkwijze

Is het mogelijk om zelf je kleding te verbouwen?

Door mijn werk voor Duurzame Mode 025 heb ik The Linen project leren kennen. Hoe zou het zijn om gebruik te kunnen maken van lokaal verbouwde en verwerkte grondstoffen zoals linnen gemaakt van vlas waardoor je weet dat het op een verantwoorde wijze geteeld en verwerkt is met respect voor natuur en mens. The Linen Project is het gelukt om biologisch vlas te verbouwen in Randwijk( nabij Arnhem), het vlas tot linnen te spinnen in EU en te weven bij Enschede Textielstad. Ontwerperster Elsien Gringhuis heeft voor het project Duurzame Mode kledingstukken gemaakt van dit lokale linnen. Een unieke samenwerking. Vanaf dit najaar ga ik samen met het team van The Linen Project verder onderzoek doen naar nieuwe waardeketens.

 

Shared Stewardship

Een van de initiatieven van The Linen Project is het Shared Stewardship, een alternatief samenwerkingsverband. Met een groep van dertig stewards zijn we verantwoordelijk en dragen zorg voor de vlasteelt in Randwijk. Door middel van ‘consensus decision making ‘ worden beslissingen genomen zodat ieders belang wordt meegewogen en aan bod komt. Dus niet de meerderheid beslist maar de beslissing wordt verrijkt met de inzichten van de minderheid. Het resultaat is dat de beslissingen rijker zijn en breed gedragen worden. Dit kost tijd. Een van de pijlers van The Linen Project is participatie in het proces zodat er bewustwording ontstaat over wat het betekent om een natuurlijke vezel te telen en op het land te werken. ( Denk aan de vele katoenboeren in India die voor onze kleding op het land werken). Voor het tweede jaar neem ik als Steward deel aan de vlasteelt. Ik heb er enorm veel plezier in en leer veel waardoor ik deze ervaring gun aan iedere modeontwerper, mode inkoper en mode-CEO.

Dus wie weet, zien we elkaar volgend jaar op het veld?

‘Samenwerken op het land’

Video gemaakt door Steward Ellen Rooijakkers