Wat valt je op als je naar verre landen reist? > De overweldigende drukte > de geuren die je tegemoetkomen > de mensen die er anders uitzien?

Tekenen dat je in een compleet ander land bent. De mensen hebben andere gebruiken en denken anders dan jij, de nuchtere Hollander. Feitelijk ben je dus te gast in een ander land.

Als je als inkoper van fashion reist naar verre landen zoals China, India en Bangladesh is dat niet anders. Houd je dan rekening met de gebruiken van dat andere land? De bedrijven zijn heel hiërarchisch georganiseerd en de baas is ook echt de baas met bijbehorende status. Wij hebben een veel informelere manier om met elkaar om te gaan, of je nu de baas bent of niet. Leeftijd, ervaring maar ook positie en bevoegdheden in je bedrijf spelen een rol in het contact met je buitenlandse fabrikant.

In Nederland zijn we gewend om uitgebreid onze standpunten en mening te geven maar in die landen moet je goed weten waar je wel over kunt praten en welke onderwerpen je beter kunt vermijden. Ik spreek uit ervaring….

Dit zijn maar een paar voorbeelden van cultuurverschillen.

Dus wat heeft dat nu met duurzaam inkopen te maken?

Als je aan de slag gaat met duurzaam inkopen wil je uitzoeken welke problemen zich voordoen in de productieketen en aan de slag om verbeteringen door te voeren.

Dan komen ook moeilijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld kinderarbeid aan bod. Dan kun je direct en zonder discussie jouw waarden opdringen aan de ander maar bedenk dat de ander ook liever heeft dat de kinderen naar school gaan en er voldoende inkomen in het gezin is om van te leven. Zeer waarschijnlijk spelen er hele andere dingen die het moeilijk maakt om kinderarbeid helemaal uit te bannen.

Is de fabrikant eerlijk naar jou toe of beloofd hij veel, maar komt dingen niet na omdat een issue simpelweg te moeilijk is of hij niet weet hoe aan te pakken.  Als Westerse inkoper zit je vaak in een betere machtspositie dan je fabrikant en stellen we allerlei eisen op vanuit ons eigen perspectief. Om je risico’s dan af te dekken of bewijs te hebben dat je een issue hebt aangekaart lijkt het dan makkelijk om certificaten te vragen maar ook dat is niet altijd een garantie. Corruptie speelt vaak een rol.

> Dus wat als we nu echt de tijd nemen om met de fabrikant in gesprek te gaan?

> Als je voorbereid bent op wat mensen in die landen beweegt en ook echt de verbinding aangaat met je fabrikant.

> Als je aangeeft om samen te proberen de problemen op te lossen en ook kijkt naar het standpunt aldaar.

> Niet jouw waarden opdringt aan de ander maar zoekt naar gemeenschappelijke waarden. Dat zijn er hoogstwaarschijnlijk meer dan je denkt. We doen toch ook moeite om een gezamenlijke taal te spreken, namelijk Engels zodat we elkaar kunnen verstaan.

> Houd rekening met hun gebruiken en rituelen en heb aandacht voor zaken die belangrijk zijn voor hen.

Dan zou het zomaar kunnen dat je een relatie opbouwt die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en respect. Dat zou enorm veel mogelijkheden kunnen openen om zaken in de mode-industrie te veranderen.

Alleen dan kan duurzaam inkopen ook echt duurzaam inkopen worden.

Keywords:

Aandacht > respect > tijd > verbinding > lange termijn > twee richting verkeer

Op naar: > vertrouwen > mogelijkheden openen om verandering op gang te brengen > samenwerken > leren > veel plezier >lekker anders eten.

In de masterclass Duurzaam inkopen besteden we uitgebreid tijd aan cultuurverschillen omdat we dit een belangrijk onderdeel vinden van duurzaam inkopen.Dank aan mijn collega Edwin van den Brand. Deze blog komt voort uit onze ervaringen op inkoopgebied.