Het nieuwe toverwoord is samenwerken. Doen we dat niet dan? Ik bezoek toch mijn fabrikant en samen bespreken we de orders, de prijzen en meer… Dat is toch samenwerken?
Ja, dat is het ook.
Maar hoe verandert de samenwerking met je fabrikant als je aan de slag gaat met duurzaam inkopen?
Op dit ogenblik zijn we vooral druk bezig om controlesystemen verder te ontwikkelen of uit te breiden om op die manier te achterhalen of de fabrikant aan onze eisen op het gebied van verantwoord ondernemen en duurzaamheid kan voldoen. Denk aan audits of het behalen van certificaten.
Dit is zeker een nuttig onderdeel om een bepaalde standaard in de productieketen op te bouwen. Maar feitelijk zijn deze systemen gebaseerd op ‘wantrouwen’.
Herken je dit?
Waarschijnlijk wel want dit is de manier hoe we met elkaar in de mode-industrie samenwerken. Je bent dus niet de enige! Maar wat zou er gebeuren als we gaan naar; het herstellen van ‘elkaar vertrouwen’. Als je elkaar vertrouwt ontstaat er meer openheid en dat is nodig om met je fabrikant te bouwen aan een duurzamere productieketen.
Uit eigen ervaring weet ik dat dit niet gaat gebeuren vanachter je bureau. Door je fabrikant te bezoeken en tijd te maken om met elkaar van gedachten te wisselen (En niet alleen over de prijs of de levertijd) en te zoeken naar GEZAMENLIJKE waarden en oplossingen, groeit het onderlinge begrip en ontstaat er langzamerhand vertrouwen.
Als je bereid bent om in elkaar te investeren voor de langere termijn komt er ruimte voor samenwerking op het gebied van verantwoord ondernemen en duurzaamheid.
Zeer waarschijnlijk ga je ook ervaren dat niet iedere fabrikant jouw waarden deelt. Dat is natuurlijk teleurstellend, zeker als het gaat om DIE fabrikant die een fantastisch product maakt tegen de beste prijs. Focus je dan op de ‘willing ’.
Dan kun je een beweging op gang krijgen om met elkaar te werken aan een duurzamere productieketen. En dat wil toch iedereen!