Steeds meer modebedrijven willen aan de slag met duurzame fashion en verantwoord ondernemen, maar vragen zich af hoe te beginnen.
Als eenmaal de keuze voor duurzame fashion is gemaakt willen bedrijven vaak zo snel mogelijk starten met concrete acties. Hierdoor is de behoefte aan werkbare tips groot zoals bijvoorbeeld;
< moet ik biocotton kopen of niet
< zijn synthetische materialen nu wel of niet duurzaam
< als ik openheid wil van mijn fabrikanten welke vragen moet ik dan stellen
< wanneer kan ik gaan communiceren over mijn duurzaamheidsacties
Stuk voor stuk belangrijke vragen die beantwoord moeten worden, maar er zit nog een stap vóór die eerst doorlopen dient te worden.
” Het ontwikkelen van een visie waarin duurzaamheid en verantwoord ondernemen weerspiegeld worden”.
Welke toekomst wil jij als modebedrijf creëren? Waar wil jij staan over vijf of tien jaar? Waarom vind jij duurzaamheid en verantwoord ondernemen zo belangrijk en wat wil je op dit gebied bereiken?
Helaas wordt deze stap nog wel eens overgeslagen. En dat is jammer want een duidelijke duurzame visie geeft je bedrijf;
< Betekenis: Een visie laat zien aan de buitenwereld waar jij als bedrijf voor staat of wat je droom of verlangen is. Welke waarden vind jij belangrijk?
< Doelen: Een visie geeft een doel weer waarnaar je bedrijf streeft en dat doel mag best ambitieus zijn. Op die manier fungeert het als een kompas voor al het doen en laten.
< Verbinding: Door je visie duidelijk en helder te hebben ga je die klanten en leveranciers aan je verbinden met wie je dezelfde waarden en doelen deelt. Een visie is een bron van inspiratie.
< Richting: Doordat een visie richting geeft weet je wat je te doen hebt en waarom je dat doet. Het maken van keuzes wordt makkelijker.
< Reflectie en verbetering: Het geeft een kader om te reflecteren en je acties en gedrag te beoordelen en te verbeteren.
Als duurzaamheid en verantwoord ondernemen onderdeel zijn van jouw visie is het verankerd in als het ware het DNA van je bedrijf. Daarmee wordt het een vast onderdeel van je manier van werken, denken en organiseren. Je voorkomt hiermee dat het verdwijnt als het bedrijf een mindere periode heeft.
Een duurzame business opbouwen betekent ook het aantrekken van de juiste stakeholders zoals klanten, leveranciers of medewerkers. Het inzetten en uitdragen van een heldere visie is essentieel hiervoor. Dat betekent soms ook afscheid nemen van diegene die geen interesse hebben om samen te werken aan je doelen of niet dezelfde waarden delen. Dat kan lastig zijn maar het opent ook weer nieuwe wegen voor andere samenwerkingen die beter bij je visie passen.
Daarmee is het ontwikkelen van een duurzame visie de eerste stap om aan de slag te gaan met duurzame fashion en je bedrijf te transformeren naar een bedrijf met een duurzame werkwijze en een gezonde groei en winst.
Visie van Stella McCartney: Sustainable high end fashion label
“We are committed to operating a modern and responsible business”
Visie Patagonia: Outdoor clothing
“ We’re in business to save our home planet”