Nu de gevolgen van de coronacrisis de mode-industrie op vele lagen uitdaagt is het hoopvol om te zien dat er initiatieven naar voren komen die de modecyclus, waar we decennia aan vast hebben gehouden, gaat veranderen.

Voorraden worden doorgeschoven naar volgend jaar, nieuwe collecties worden ontworpen als een logisch vervolg op huidige collecties, niet helemaal opnieuw maar als een soort organische beweging. De uitverkoop wordt uitgesteld net zoals de levering van de wintercollecties. Dit is een mooi experiment om te kijken hoe we de modeseizoenen beter kunnen inrichten. Het lijkt een mode ritme wat beter past bij deze tijd, passend bij de seizoenen zoals de natuur dat aangeeft. En niet wat het economisch systeem aangeeft.

Het gaat niet om snel, sneller, snelst, maar juist om vertragen en tijd krijgen om adem te halen zodat we weer aandacht hebben voor wat we onderweg tegenkomen en wat zorg nodig heeft.

Zoals het ritme van nieuwe producten ontwikkelen. Als designers collecties mogen ontwerpen die organisch volgen op de vorige wordt de consument niet steeds getriggerd om haar gehele garderobe weg te gooien en te vervangen. Een trend of een nieuw idee kan en mag steeds evolueren in plaats van te worden vervangen. Laten we eerlijk zijn, we hebben de creativiteit van ontwerpers behoorlijk uitgeput en uitgewoond.

Ik heb veel en intensief samengewerkt met creatieve designers, ook nu weer voor mijn werk voor het project Duurzame Mode 025. Steeds weer valt het mij op dat de ontwerpers snakken naar een andere mode cyclus waar veel meer ruimte is voor het creativiteitsproces, experimenteren en grenzen opzoeken.

Naar mijn mening is dit belangrijk! Zeker nu we hebben ervaren dat mode geen vitaal product is maar een luxe product. Krijgen we dan niet meer behoefte aan producten die onderscheidend, creatief en waardevol zijn?

Waarbij sociale waarden en ecowaarden ook een rol gaan spelen?

Als we niet meer enorme bergen massakleding in volle snelheid hoeven te maken, komt er ook weer ruimte om een kwalitatief hoogwaardiger mode systeem te ontwikkelen. Een systeem waar de makers de aandacht en waardering krijgen die ze verdienen. (In de vorm van een fatsoenlijk loon en veilige en prettige werkomstandigheden). Een systeem dat de meest vervuilende industrie transformeert naar de meest schone en meest creatieve industrie.

Dan krijgen we een mode-industrie waar we weer trots op kunnen zijn.

Een illusie, een droom? Nee hoor, als we maar ECHT willen dat dit gebeurt, gebeurt het ook.