Als inkoopster reisde ik in de jaren negentig naar China om modecollecties onder te brengen voor een grote retailer. Maar reizen naar de kledingfabrieken, die waren gevestigd in de ‘binnenlanden’ van China, was in die tijd nagenoeg onmogelijk. Dat deed bijna niemand.

Dus zat je in een vergaderzaal van een groot hotel in Beijing waar de fabrikanten, vanuit alle uithoeken van China, naartoe kwamen. Een goed gesprek voeren om informatie uit te wisselen was niet mogelijk want de gemiddelde Chinees sprak geen Engels. De Chinese meneer lachte vriendelijk om vervolgens zwijgend de artikelen te bestuderen en een prijs te berekenen. Er waren geen voorbeelden van stoffen of reeds gemaakte kledingstukken om de kwaliteit te beoordelen. De Chinese meneer maakte netjes na wat jij hem als monster gaf. Op ‘goed geluk’ werd de juiste fabrikant uitgekozen en de orders afgerond. Goedkoop was het wel. En dat was belangrijk.

In die tijd waren het de Chinese staatsbedrijven die voorzichtig zaken gingen doen met Westerse modebedrijven. Omdat het niet mogelijk was om een kijkje nemen in de fabriek waar de productie werd ondergebracht wisten we niet wat de omstandigheden waren. Zeer waarschijnlijk niet al te best.

Gelukkig is de tijd nu anders en hebben we de mogelijkheden om overal naartoe te reizen om te gaan kijken onder welke omstandigheden onze kleding wordt gemaakt. Maar de productieketen is complex, lang en verspreid over vele bedrijven en landen. Vaak weten we wel waar de kleding genaaid wordt maar wie de stoffen weven of breien, verven en finishen weten we vaak niet. Toch is het noodzakelijk om aan meer transparantie te werken.

We kunnen nu niet meer ‘niet weten’. Maar hoe meer we te weten komen hoe vaker we medeverantwoordelijkheid moeten nemen voor de problemen die zich voor doen en dat vergt weer meer tijd, aandacht en geld om naar oplossingen te zoeken. Als we als mode-industrie bereid zijn om daarin te investeren is transparantie een middel om de transitie naar een duurzame mode-industrie vooruit te helpen.