Gisteren heb ik een inspirerende bijpraat-afspraak gehad met een bedrijf dat twee jaar geleden is begonnen om een circulair en sociaal verantwoord systeem voor de mode-industrie op te zetten. Snijafval (= stofafval uit de kledingproductie) verzamelen en recyclen, garens spinnen, vervolgens doek weven of breien en kleding produceren in een fabriek met goede werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Dat viel nog niet mee.

Het opzetten van dit systeem kost veel tijd. Pas na vele experimenten zijn langzaam de eerste tekenen van succes zichtbaar. Via een nieuwe technologie kan er nu snijafval van katoen gerecycled worden waarvan de kwaliteit zo goed is dat er een garen van 100% gerecyclede katoen van gemaakt kan worden. En nog meer goed nieuws: de prijs is vergelijkbaar met katoen die verbouwd moet worden. Wat wil je nog meer? Je bespaart niet alleen enorm veel water en pesticiden, gaat verspilling tegen maar je hebt ook een grondstof die mooi en soepel is én betaalbaar. Het recycleproces bevindt zich nog in de testfase maar de verwachting is dat er nog dit jaar productie gedraaid kan worden. Uiteindelijk willen zij alleen samenwerken met bedrijven en fabrikanten die op een verantwoorde manier hun zaken doen. Op die manier gebruiken zij hun invloed om niet alleen een circulair maar ook een sociaal verantwoord systeem op te zetten.

Dit bedrijf heeft de samenwerking gezocht met diverse partners en spelers uit de industrie om hun droom waar te maken. We zien in de markt al kleding van gerecyclede petflessen maar 100% gerecyclede katoen heb ik nog niet gezien. Dat komt dus nu dichterbij door het doorzettingsvermogen van dit bedrijf. Zij laten hiermee zien dat er weer een stukje van de circulaire puzzel opgelost kan worden. Daarbij is de inzet en het harde werken van alternatieven en startups hard nodig om de transitie naar een duurzame mode-industrie vooruit te helpen.