Een van de obstakels die ik bij bedrijven tegenkom als ze met duurzaamheid en verantwoord ondernemen aan de slag willen is dat ze denken dat het heel complex is. En daar hebben ze in zekere zin gelijk in.

Duurzaamheid en verantwoord ondernemen raakt vele vlakken aan zoals vervuiling van water en grond, verlies biodiversiteit, CO2 uitstoot, grondgebruik en watergebruik en meer. Ook de impact op de mens is niet altijd positief. Goede en veilige arbeidsomstandigheden, leefbaar loon en mensenrechten zijn niet altijd gewaarborgd. En dan nog de consument die kleding als een wegwerpartikel is gaan beschouwen.

Dit zijn grote problemen die soms om complexe oplossingen vragen en soms niet. Maar moet je een expert zijn op al deze gebieden om met verantwoord ondernemen en duurzaamheid aan de slag te gaan? Zeker niet.

Iedereen die onderdeel is van het mode-systeem kan zijn of haar verantwoordelijkheid nemen en meewerken aan de oplossing. Ook als modebedrijf, klein of groot. Je hoeft niet alle kennis in huis te hebben voordat je aan de slag kunt.

Begin met kleine stapjes en kijk wat jij als bedrijf met jouw invloed in gang kunt zetten. Ga in gesprek met je belangrijkste stakeholders zoals je leveranciers, klanten of je medewerkers en zoek de samenwerking op.

Het allerbelangrijkste is om in het proces te stappen. Al doende leer je en kom je meer te weten wat er speelt en waar de oplossingen zouden kunnen liggen. Dan worden de volgende stappen vanzelf duidelijk en loopt het proces door. Besteed er wel voldoende aandacht aan en blijf dat doen anders loopt het dood.

Heb je behoefte aan meer kennis, vraag dan advies aan een expert of een andere partij. Of volg een masterclass of training om in korte tijd meer grip op een meer kennis over duurzame fashion te krijgen. Want als je meer kennis hebt over dit onderwerp zul je gemotiveerd worden om ermee aan de slag te gaan en dan wordt het ook leuk.