Op dit ogenblik wordt de wereld gedomineerd door de harde kant of de mannelijke energie. We laten ons leiden door status, geld verdienen, prestaties leveren en het liefst zo snel en efficiënt mogelijk. De zachte kant of de vrouwelijke energie met waarden als creëren, samenwerken, verbinden en intuïtie is ondergesneeuwd. Wat betekent dit voor de fashion-industrie? Mode gaat immers van oudsher over creatie, we maken onszelf mooier door kleding en versieringen en voelen ons hierdoor prettiger. Het voedt ons zelfvertrouwen.

Maar door de jaren heen is de industrie zich vergaand gaan specialiseren en steeds efficiënter gaan werken waardoor de prijs van een kledingstuk steeds lager werd. Waarden als winstmaximalisatie, snelheid en kwantiteit zijn de norm, de harde kant. Tegelijkertijd verloren we waarden uit het oog zoals creatie en kwaliteit, verbinding en collectief belang, de zachte kant. We zijn doorgeschoten naar één kant. We worden ongevoelig voor de gevolgen van onze acties en gaan dwars door alles heen. We verharden en zien niet wat er “onderweg ” gebeurt. Zelfs het creatieproces krijgt te weinig aandacht en zo kunnen we nieuwe ideeën en inspiratie die we onderweg opdoen geen kans geven om zich te ontwikkelen. We moeten productie draaien, zo goedkoop mogelijk en zoveel mogelijk om onze winst te maximaliseren. Dit vraagt om herstel van de balans en vernieuwing van het systeem.

Als we de zachte kant of de vrouwelijke energie weer meer ruimte geven kan het creatieproces weer op gang komen, kunnen we verbinding aangaan met andere en zien we onderweg wat onze aandacht nodig heeft. Laten we fashion weer mooi maken voor alles en iedereen. Voor de rivier die de vervuiling moet verwerken, de katoenboer die de grondstof verbouwd, de ontwerper die haar creativiteit weer kan laten stromen, de fabrieksarbeider achter de naaimachine, de consument die met een gerust hard een mooi en schoon kledingstuk kan dragen. Als de vrouwelijke en mannelijke energie in balans zijn kunnen we weer fashion maken die ons zelfvertrouwen geeft en ons mooier maakt en kan er weer een eerlijke geldstroom op gang komen.